Besøg papirfabrikken

Besøg papirfabrikken

Lessebo handpappersbruk, som fick rättigheter att tillverka papper 1719, ligger i en stenbyggnad från 1897 på bruksområdet för det stora pappersbruket i Lessebo. Handpapperbruket befinner sig mitt i det småländska glasriket utmed väg 25 mellan Växjö och Kalmar. Även tåg är ett bra sätt att ta sig till Lessebo då Kust-till-kust-banan mellan Göteborg och Kalmar stannar vid stationen i Lessebo.

Sommaren 2020 införlivades Lessebo Camping i verksamheten. Därmed kan besökare med husbil eller husvagn hitta en ställplats och övernatta på orten.

Än idag är det mer än 300-åriga handpappersbruket i kommersiell drift. Tillverkningen sker på traditionellt vis med holländare, kypkar och formeringsramar. Varje ark av det syrafria och åldersbeständiga papper, där råvarorna utgörs av bomull, lin och lim, formas för hand av pappersmakaren. Förutom akvarellpapper är handpappersbruket känt för skrivpappret Bikupan som bär verksamhetens ursprungliga logotyp som ett vattenmärke och är samtidigt symbolen för Lessebo kommun. En tjusande anekdot är att kända författare och konstnärer som August Strindberg, Vilhelm Moberg som Cornelis Vreeswijk skrev sina alster på Lessebo handgjort skrivpapper.

Handpappersbruket är öppet för besökare hela året. Det erbjuds guidade visningar, konstutställningar, butik med handgjort papper, böcker av lokala författare, alster från småländska konstnärer, workshops, konserter och seminarier.

Caféet serverar matiga mackor, soppor, sallader, bullar, kakor och glass. Plats finns såväl inomhus i holländeriet som utomhus på vår uteservering.  Vår ambition är att ha en lokalt inspirerad meny med bra och goda råvaror. Vi kan förstås ordna specialbeställningar för grupper och en hel del väljer att förlägga sina konferenser i denna anrika miljö.

Lokalerna delas med handpappersbrukets ägare Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg. De arrangerar förutom workshops och studiecirklar även konstutställningar och konserter året runt med både lokala och internationella konstnärer och artister. Lessebo Handpappersbruk skall vara ett levande kulturarv som är tillgängligt och öppet för alla.

Lessebo handpappersbruk är ett kulturarv och en mötesplats i ordets vidaste bemärkelse. Varmt välkommen!

www.lessebohandpappersbruk.se